TRAD'EUROPE
 
3 organisaties uit 3 Europese landen zijn betrokken bij de organisatie van dit project, dat gericht is op een gemoderniseerde visie op traditionele cultuur, muziek en dans in Europa om het publiek te verbeteren en te diversifiëren. YouTube
 

FRANKRIJK:

Lo Rondèu de Castelnau is een non-profitorganisatie die tot doel heeft de Occitaanse cultuur, een immaterieel erfgoed, te verspreiden.


ROEMENIË:

Het Muzeul de Etnografie Brasov is gewijd aan de regionale etnologie van Zuidoost-Transsylvanië en illustreert via zijn waardevolle erfgoed de beschaving van landelijke en stedelijke gemeenschappen.
 
NEDERLAND:

Motek Entertainment innoveert op het gebied van 3D animatie en performance capture door het ontwikkelen van digitale assets, content, formats, custom pipelines en oplossingen voor technische en creatieve uitdagingen.

Doelstellingen

Traditionele dansmuziek is een van de grootste schatten van het immateriële volksculturele erfgoed van Europa. Zij brengt musici en dansers van alle leeftijden en niveaus samen in een gemeenschap die weinig kunstvormen op dat niveau mogelijk maken, zorgt voor sociale samenhang en verhoogt de aantrekkelijkheid van de plattelandsgebieden en draagt bij tot hun economische groei. De schepping en verspreiding van traditionele dansmuziek wordt echter met verschillende uitdagingen geconfronteerd. Ten eerste lijden zij onder de achterwaartse visie en het gebrek aan overdracht door het onderwijs. Zij is zelden bekend buiten de plattelandsgebieden en haar publiek is beperkt. Maar de traditionele cultuur kan een troef zijn voor de hele samenleving. Trad'Europe zal middelen ontwikkelen en experimenteren om de traditionele cultuurvisie te veranderen in een modern middel voor sociale integratie. Trad'Europe zal ook de kloof tussen de sociale praktijk van traditionele dansen en muziek en de kennis van en het onderwijs in traditionele culturen in vraag stellen. Het zal experimenteren met manieren om het publiek te diversifiëren en het leren en verspreiden ervan aan te moedigen.
 
Middelen

Het zal een gezamenlijk gecreëerd repertoire van muziek en dansen ontwikkelen, waarin twee verschillende traditionele culturen (Zuid-Transsylvanië in Roemenië en Zuid-Frankrijk) en twee virtual reality artefacten worden geïntegreerd om te experimenteren met het opfrissen van het genre. Trad'Europe zal bijdragen tot de ontwikkeling van de aura van de traditionele cultuur en de economie van de omliggende festivals.
 
Acties
 

11 maart 2023: Openingsdag in Castelnau-Barbarens:

Openingsdag in Castelnau-Barbarens

Het Trad'Europe-project wordt gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het CREA-CULT-2022-COOP-programma onder overeenkomst nr. 101100340