TRAD'EUROPE

3 organizații din 3 țări europene sunt implicate în organizarea acestui proiect, care este orientat spre o viziune modernizată a culturii, muzicii și dansului tradițional în Europa, în vederea îmbunătățirii și diversificării publicului. YouTube
FRANTA:


Lo Rondèu de Castelnau este o organizație non-profit care își propune să difuzeze cultura occitană, un patrimoniu imaterial.


ROMÂNIA:


Muzeul de Etnografie Brasov este dedicat etnologiei regionale din sud-estul Transilvaniei, ilustrând prin patrimoniul său valoros civilizația comunităților rurale și urbane.


OLANDA:


Motek Entertainment inovează în domeniul animației 3D și al capturii de performanțe prin dezvoltarea de active digitale, conținut, formate, conducte personalizate și soluții la provocările tehnice și creative.
 

Obiective

Muzica tradițională de dans este una dintre cele mai mari comori ale patrimoniului cultural popular imaterial al Europei. Ea reunește muzicieni și dansatori de orice vârstă și nivel de dans într-o comuniune pe care puține tipuri de artă o permit la acest nivel, asigură coeziunea socială și sporește atractivitatea teritoriilor rurale, contribuind în același timp la creșterea economică a acestora. Cu toate acestea, crearea și circulația muzicii tradiționale de dans se confruntă cu mai multe provocări. În primul rând, ele suferă din cauza viziunii retrospective; și din cauza lipsei de transmitere prin educație. Aceasta este rareori cunoscută în afara zonelor rurale, iar publicul său este limitat. Dar cultura tradițională ar putea fi un atu pentru întreaga societate. Trad'Europe va dezvolta și va experimenta mijloace pentru a schimba perspectiva culturii tradiționale spre un mijloc modern de incluziune socială. Trad'Europe va pune, de asemenea, în discuție lacunele care există între practica socială a dansurilor și muzicii tradiționale și cunoașterea și educarea culturilor tradiționale? Se vor experimenta modalități de diversificare a publicului, de încurajare a învățării și diseminării acestuia.
 

Inseamnă

Se va dezvolta un repertoriu de muzică și dansuri creat în comun, care va integra două culturi tradiționale diferite (sudul Transilvaniei din România și sudul Franței), precum și două artefacte de realitate virtuală pentru a experimenta o nouă formă a genului. Trad'Europe va contribui la dezvoltarea aurei culturii tradiționale, precum și a economiei festivalurilor din jur.
 

Acțiuni
 

11 martie 2023: Ziua deschiderii în Castelnau-Barbarens

Proiectul Trad'Europe este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului CREA-CULT-2022-COOP, prin acordul nr. 101100340.